Condensare, Condensatie

Informatii despre principiul condensarii la centralele termice, centrale termice cu condensare (denumite si centrale termice in condensatie).

Centrale termice cu condensare: putina istorie

Primul inventator care a dorit sa recupereze caldura gazelor arse evacuate de centrala termica a fost Hugo JUNKERS in 1894. Primele centrale termice in condensare au fost produse in 1981 de firma olandeza Nefit (preluata ulterior de Buderus, si apoi de Bosch/Junkers). Principiul de condensare la centrale termice pe gaze a fost pus in practica in 1985 de JUNKERS: centrala CL100.

Principiul condensarii la centrale termice

Condensare la centrale termice

Prin condensare se intelege racirea gazelelor de ardere evacuate de catre centrala termica pana la formarea condensului. Energia termica degajata este refolosita in instalatia termica.
Recuperarea caldurii nu are loc si la centralele termice conventionale (clasice): la acestea energia continuta in condensul gazelor de ardere este evacuata in mediul ambiant pe cos.
O centrala termica cu condensare este un cazan de incalzire, care utilizeaza aproape total potentialul energetic al combustibilului folosit. (Eronat condensarea mai este numita si condensatie, iar astfel de centrale termice sunt numite gresit in condensatie)
Exista centrale termice cu condensare, ce functioneaza cu gaze sau motorina.
La centralele termice clasice (conventionale) energia continuta in gazele de ardere evacuate nu este folosita si astfel apar niste pierderi energetice latente de circa 6% la motorina si de 11% la gaze.
Schimbatorul principal de caldura la aceste centrale termice cu condensare este confectionat din: inox, Al-Si (aluminiu-siliciu) sau aluminiu, existand o multitudine de forme constructive.
Cele mai mari centralele termice murale cu condensare au puteri de pana la 120 kW.
Tubulatura de evacuare la centrala termica cu condensare este executata din PP sau PE.

Centrale termice in condensatie

Condensare si randamente de centrale termice de peste 100 %

Combustibilii sunt caracterizati de puterea calorifica inferioara Hi si puterea calorifica superioara Hs.
Puterea calorifica superioara cuprinde atat puterea calorifica inferioara, cat si caldura latenta rezultata din transformarea de faza a vaporilor de apa din gazele arse.
Puterea calorifica inferioara Hi reprezinta caldura rezultata din arderea a 1 m3 gaz, respectiv a 1 kg de motorina.
Produsul rezultat ca urmare a arderii este in stare gazoasa. Puterea calorifica superioara Hs contine, fata de puterea calorifica inferioara Hi, si cantitatea de caldura recuperata prin condensarea vaporilor de apa din gazele arse.
Centrala termica cu condensare utilizeaza atat valoarea calorifica inferioara, cat si pe cea superioara a combustibilului. Pentru calculul randamentului se alege 100 % valoarea de referinta a puterii calorifice inferioare, conform normelor europene, astfel incat sa rezulte un grad de utilizare al cazanului peste 100%.
Asa devine posibila comparatia centrale termice conventionale / centrale termice cu condensare. Fata de cazanele de joasa temperatura pot fi obtinute randamente marite cu pana la 15%. Utilizarea lor cu instalatii vechi face posibil economii de energie de pana la 40% !

  • Pentru gaz natural, cantitatea de caldura obtinuta este de 11% din puterea inferioara Hi. Caldura aceasta ramane neutilizata la centralele termice clasice.
  • Prin condensarea vaporilor de apa, centrala termica in condensatie face posibila utilizarea potentialului de caldura. La cazanele de joasa temperatura gazele arse sunt evacuate cu temperaturi intre 140-180°C. Astfel, caldura pierduta prin gazele arse este de cca. 6-7%.

Randament centrale termice cu condensare

Integrarea centralei termice in instalatia de incalzire

Centralele termice cu condensare pot fi integrate in orice instalatie termica.
Caldura recuperata prin condensare +gradul de utilizare depind de dimensionarea instalatiei termice. Utilizarea optima a condensarii se obtine cu temperaturi tur-retur scazute, ex. 40/30°C (incalzire prin pardoseala). Chiar si in instalatiile termice vechi, cu temperaturi de 90/70°C si temperatura cazanului reglata in functie de temperatura exterioara, se utilizeaza condensarea aproximativ 80% din perioada de functionare !
Impactul asupra mediului provocat de centrala termica cu condensare este mic, iar nivelul de noxe emise scazut.
Exista diverse centrale termice cu condensare: centrale termice cu condensare cu gaze/centrale termice in condensare cu motorina/centrale termice cu condensare cu peleti.

Cititi mai multe despre Alegerea unei centrale termice in acest Articol

© IVP Instalatii | Centrale termice Condensare, condensatie | Centrala Bosch Condens, Centrala Buderus Logamax, Viessmann Vitodens | Centrale Arca ANPC
preturi centrale SOL