Centrala termica instant sau cu boiler ?

Centrala termica cu Boiler sau cu preparare apa calda instant ?

A) Centrala termica cu boiler incorporat

Centrala termica murala cu Boiler incorporat asigura caldura si apa caldă. In general, o astfel de centrala are un boiler de 30-60 litri integrat în corpul centralei şi furnizează un debit de pana la 20 litri/min, realizand incalzirea completă a apei din boiler intr-un interval de 15-30 minute. Performantele centralei asigură un confort de apa calda de 3 stele. Boilerul incorporat mentine temperatura apei constanta si o furnizeaza rapid, in cateva secunde de la deschiderea robinetului. Chiar si la deschiderea simultana a mai multor robineti, temperatura apei se pastreaza constanta.

Datorita integrarii boilerului in carcasa centralei, spatiul de sub centrala ramane liber si poate fi utilizat în alte scopuri. Designul modern, posibilitatea de a fi instalata si in spatii inguste, completeaza in mod ideal calitatile acestui tip de centrala termica.

Boilerul incorporat in centrala termica este la majoritatea modelelor cu serpentina, iar materialul din care este fabricat este tabla de otel emailata. Insa exista si boilere din otel inoxidabil. Se gasesc deasemeni si modele de centrale termice echipate cu Acumulator + schimbator in placi atasat acestui rezervor (la aceasta solutie mai exista o pompa de circulatie suplimentara).

Centrala termica cu boiler integrat

Centrala termica cu boiler incorporat este practic un compromis intre o centrala termica ce prepara apa calda instant si o centrala termica cu boiler extern, amplasat sub sau langa centrala.

Dat fiind ca in general numai mini-boilerul din cadrul componentei centralei costa cat o centrala cu preparare ACM instant, costul total al centralelor cu boiler incorporat este relativ ridicat (aproximativ dublu fata de solutia clasica, cu ACM instant).

De mentionat si consumul de gaze un pic mai ridicat la centralele cu boiler fata modelele cu preparare instant, explicatia constand in pierderile de caldura inregistrate in boiler (mai ales in stand-by).

Daca aveti minim 2 bai sau in casa locuiesc mai mult de 3 persoane este indicat sa alegeti o centrala cu boiler incorporat, deoarece o centrala ce prepara ACM instant nu poate face fata la cerinte mari de consum sanitar.


B) Centrala termica ce prepara apa calda menajera instant

Centralele termice murale de ultima generatie sunt disponibile in varianta pentru incalzire si preparare apa calda menajera, cu si fara racord la cos, puteri termice de pana la 35 kW.
Centrala termica instant asigura un confort sporit in prepararea instantanee a apei calde menajere prin schimbatorul de caldura in placi, din otel inoxidabil, care permite furnizarea rapida a apei, la temperatura constanta si debit confortabil. Exista si variante de centrale cu schimbator bitermic (mai ales Bosch / Junkers exceleaza la acest capitol).

Gabaritul redus, dimensiunile compacte (in general 70x40x30 cm la modelele de inceput de gama), precum si faptul ca nu sunt necesare spatii laterale pentru operatiuni de service constituie alte avantaje ale acestui tip de centrala termica. Nu trebuie uitata nici greutatea scazuta, ce faciliteaza montajul, precum si service-ul centralei.

Centrala termica de apartament

Datorita dimensiunilor mici majoritatea acestor centrale termice au in alcatuire niste blocuri hidraulice complexe, ansambluri de componente din alama si/sau plastic.

Productia de apa calda menajera, respectiv debitul maxim de ACM, sunt conditionate de puterea termica maxima a centralei termice (toate centralele de 24 kW produc aprox. 13 litri/min. la 35oC).

Centralele termice ce prepara apa calda instant constituie alegerea preferata pentru majoritatea utilizatorilor de la noi din tara, principalele motive fiind dimensiunile compacte ale centralei (ce o fac ideala pentru montajul in apartamente de bloc), precum si ..pretul relativ scazut.

© IVP Instalatii | Centrale termice Condensare, condensatie | Centrala Bosch Condens, Centrala Buderus Logamax, Viessmann Vitodens | Centrale Arca ANPC
preturi centrale SOL